U posjetu LU ” Vepar” Kutina

Kutina- Prava zimska nedjelja i poziv u lov na sitnu divljač u LU ” Vepar” Kutina .Jutarnje okupljanje na vrlo zanimljivom lovnom terenu, praktički u samom predgrađu Kutine, ali da bi se stekla bolja slika o samoj Udruzi, nekoliko  podataka o njoj.

Lu ” Vepar” Kutina, osnovana je 1987. godine, raspadom tadašnjeg znatno većeg društva , koje je gospodarilo daleko većom lovnom površinom, nego današnje koja raspolaže sa cca 5800 hektara, vrlo različitog terena.

Prema riječima predsjednika udruge Željka Antolovića, udruga koja okuplja 60-tak matičnih članova , a gospodari lovištem III/111 Kutina,  funkcionira vrlo dobro, prvenstveno jer gotovo svi članovi lovišta i žive unutar njega.

Da malo pojasnimo, radi se o tipičnom ”urbanom” lovištu, koje na sjeveru omeđuju vikend naselja i kleti na južnim obroncima Moslavačke gore, a na jugu autocesta Zagreb- Lipovac, još presječeno po sredini željezničkom prugom i Moslavačkom magistralom, i može se samo zamisliti kako je teško organizirati kvalitetatan i siguran lov.

Za današnji lov predviđen je dio od otprilike 600 hektara na krajnjem jugu lovišta, koje se sastoji od livada , dubokih kanala, nešto niskog grmlja, i manjih šumaraka.

Da bi se lakše dočarao izgled ovog dijela lovišta, kratki opis,... površina koju u potpunosti zatvaraju sa istoka Kutinsko Selo , sjevera ulice Kutine i Moslavačka magistrala, na jugu autocesta, zapadu selo Repušnica, i vrla prometna željeznička pruga koja prolazi prvom trećinom današnje lovne površine.

Lovce pozdravljaju Željko Antolović, predsjednik udruge i Danko Cerovečki lovnik, kojeg sam i prije imao priliku upoznati kao jednog od istaknutijih vinara moslavačkog kraja, a tu je i dobar dio Izvršnog odbora LS SMŽ , predsjednik Vlado Kireta , dopredsjednnik saveza Ivica Pučko, te Željko Stanković.

Podjela u dvije grupe, krećem sa pomoćnikom lovnika Deanom Žanićem. I praktički odmah počinje lov, mnoštvo dobrih pasa odmah pronalazi fazansku divljač i odjekuju prvi pucnji.

U razgovoru sa Deanom Žanićem saznajem i iznenađujuću činjenicu da je u lovno-gospodarskoj osnovi udruge zastupljeno gotovo sve, od fazana do jelena , sa izuzetkom jarebice.

I tako se to nastavlja prva dva sata, okupljanje pod jednom od čeka , vatra i lovački gablec.

Već prvi dio lova je pokazao bogatstvo divljači, prvenstveno srneće i fazanske, tako da sam i veći dio lova proveo sa fotoaparatom. Nastavak lova i po završetku okupljanje, i slaganje štreke.

Uspješnost lova potvrdio je lijepi broj fazanske divljači, dva zeca i jedan čagalj.

Posljednja počast divljači , zajednička fotografija i lov koji je puno lakše dočarati fotografijama je završen.(Boris Savić)