Božićni lov u Jamaricama

Jamarice-Domaćin ovogodišnjeg Božićnog lova, koje svake godine organizira Lovački savez Sisačko moslavačke županije, ove godine je održan u LD ” Srndać”  Banova Jaruga.

Radi se inače o relativno brojčano maloj udruzi koja, broji 45 članova a gospodari sa otprilike 6000 hektara lovne površine, pretežno brodovitog karaktera.

Niske temperature, koje su se cijeli dan kretala debelo ispod nule, nisu spriječile masovan odziv za ovaj lov.

Radi se o godišnjem lovačkom okupljanju predstavnika svih lovačkih udruga sa područja Sisačko moslavačke županije, a koja se uprilićuje u prigodi Božića.

Sve je počelo ispred lijepog lovačkog objekta u neposredenoj blizini Jamarica, gdje je sve goste dočekala topla okrijepa, doručak, sve uz zvukove rogista Lovačkog saveza Smž.

Okupljenim gostima se po običaju obratio Vlado Kireta, predsjenik Lovačkog saveza Smž , zajedno sa Ivicom Pučkom i Milkom Prpićem dopredsjednicima Saveza, dok su ispred domaćina prisutne pozdravili Marijan Balaško, predsjednik LD ”Srndać” Banova Jaruga i Goran Novak, lovnik udruge.

Kao i prošle godine organizirana su dva lova, na fazansku i ostalu nisku divljač, te lov prigonom na divlje svinje i štetoćine.

 

Dvadesetak lovaca se izdvojilo za lov na fazane, i ostala je prilično komlipcirana organizacija lova na divlje svinje, budući da je ovaj put planiran lova vrlo velikom dijelu lovišta , gotovo 2000 hektara.

Podjela štandta u pet grupa , te prigon u dvije grupe , odlazak na teren, i lov počinje.

Povremeno glasanje prigona, povremeni pucnji, uz teške uvjete lova, i nakon gotovo 4 sata, lova završava.

Ovaj put promrzli lovci jedva su dočekali izvlačenje divljači.

Lijepi lov , dobro organiziran, završio je davanjem počasti divljači kod društvenog doma u Jamaricama, gdje se uz pojedinačno čestitanje svako pojedinom lovcu koji je odstrijelio crnu divljač, te pozamašnu fazansku ”štreku”, još jednom potvrdilo opravdanost ovakvih lovova kojima je prvenstvena svrha zbližavanje lovaca u zajedničkoj aktivnosti.

Lov je zatvorio Vlado Kireta, poželjevši svim prisutnim lovcima i njihovim obiteljima blagoslovljene Božićne blagdane i novu 2017. godinu, dok je na nastavka druženja pozvao Marijan Balaško , koji je izuzetno primjereno ugostio preko stotinu lovaca .(Boris Savić)

 


Ispis   E-mail