Završetak sezone u LU ”Fazan” Petrinja, Strašnik 28.01.2018.

Petrinja-Završetak sezone grupnih lovova prigonom u LU ”Fazan” Petrinja je lov koji se samo može poželjeti. Poziv stiže i sa nestrpljenjem čekam nedjeljno jutro, pomalo iscrpljen , jer je sezona trajala puna 4 mjeseca .

Svake godine se jedna ili dvije udruge posebno istaknu u organizaciji i rezultatima lova, i već nekoliko sezona je među njima “ Fazan” Petrinja.

Oblačno jutro, za razliku od prethodnog dana, u skladu sa godišnjim dobom. Okupljanje ispred lovačke kuće i dočekuje me predsjednik udruge Mato Žitković, slijedi upis u popis lovaca i čaj. Iznenadio me velik odaziv za lov, brojka je stala na 74 lovca, budući da je i dan ranije bio lov, ali očigledno današnji lov nije htjeo propustiti nitko.

Primjećujem i nekoliko stranih i domaćih gostiju, ali ovo je danas prića prvenstveno o članovima udruge

Postrojavanje, lovnik Nikola Sukalić, zajedno sa pomoćnicima Josipom Bugarinom, Tomom Stanićem i Marinom Mokrovićem, daje upute za lov, uz obavezne sigurnosne upute i saznajemo gdje će se danas loviti. Ovaj put je došao na red dio lovišta o kojem neznam ništa. Radi se Maloj Gori iznad sela Strašnik, na krajnjem sjeverozapadnom dijelu lovišta. Desetak kilometara vožnje do sela, osigurani parking za vozila, i u pripremi su 4 traktora koji trebaju prevesti lovce do lovnog objekta gdje će se nastaviti dalje. Ukrcavamo se u traktore i nakon 1 kilometra dolazimo na jednu od viših lokacija u lovištu. Zadnji dogovor , podjela u dvije grupe i zatvaramo lovište u standardnu potkovu.

O meni vodi brigu pomoćnik lovnika Tomo Stanić i nastavljamo dalje uzbrdo. Tragovi divljih svinja na sve strane , što i ne iznenađuje, budući da se ovaj dio lovišta lovi tek drugi put ove godine, a šuma je hrast i kesten, bogati izvor prirodne hrane.

Duže razvlačenje štanta, ostajem na lijepoj lokaciji, i nakon manje od od 15 minuta šuma je oživjela. Pucnjevi na sve strane, zbunjena srneća divljač, koje ima u izobilju u punom trku preskaću lovačke linije, lomljenje granja, pretrčavanja divljih svinja iz svih smjerova, i tako puna dva sata čistog lovačkog adrenalina.

Lov završava sa izlaskom prigona, pregledavanje odstrijela i povratak do nadstrešnice  gdje je već pripremljena vatra i počinje gablec u šumi. Traktori su već na putu uz štantove i prikupljaju odstreljenu divljač.

Svi su dobro rasploženi i uz razgovor obavljaju se pripreme za počast divljači.

Lijepa štreka, evidencija od strane Josipa Dolenca, zadnji pozdrav divljači i predaja grančica strijelcima. I opet izvrsna organizacija, jedan trakotor nestaje sa odstrijelom, a ostala 3 spuštaju nas do ceste.

Povratak u kuću, divljač obrađuju svi, i tek nakon što je i zadnji komad spremljen u hladnjaću, slijedi izvrstan lovački ručak.

I što reći na kraju sezone. Lu ”Fazan” Petrinja, je zaslužio, po mom mišljenju, ovogodišnji ”prijelazni pehar” za udrugu koja je u stanju iz lova u lov organizirati besprijekorni grupni lov na divlje svinje prigonom, od ulaska u lovište, praktički garantiranog odstrijela, do pravog lovačkog završtetka sezone.

:::::FOTOGALERIJA::::