Redovna skupština LSSMŽ održana u Hrvatskoj Kostajnici

Hrvatska Kostajnica-Redovna godišnja skupština Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije održana je 03.07.2021. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Usprkos otežanim uvetima održavanja ovakvih skupova odaziv je bio i više nego očekivan.

Sjednica je održana u gradskom Hotelu Central, a okupljene izaslanike lovačkih udruga pozdravio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Nakon izbora radnih tijela, verifikacijska komisija je potvrdila pravomočnost svake donesene odluke budući da je od 98 delegata bilo prisutno njih 66.

Uslijedilo je izješće predsjednika LSSMŽ Vlade Kirete koji se u svom izvješću osvrnuo na prošlu godinu. ..” Unatoč proglašenju pandemije uzrokovane Covidom-19, Izvršni odbor ovog Saveza u protekom mandatnom razdoblju zasjedao je 5 puta. Sjednicama su nazočili kako članovi Izvršnog odbora, tako i predsjednik Nadzornog odbora, a prema ukazanoj potrebi i članovi Nadzornog odbora, te predsjednici Povjerenstava. Ovom prigodom zahvaljujem članovima Izvršnog i Nadzornog odbora, te predsjednicima i članovima Povjerenstva na iskazanoj ozbiljnosti i angažiranosti u obnašanju svojih dužnosti u proteklom razdoblju” naglasio je Kireta. 

Posebno je naglašena činjenica da je početkom prethodne godine napokon Republika Hrvatska preuzela kompletnu odgovornost za štetu koju divljač počini na motornim vozilima. Nakon gotovo jednog desetljeća pregovora, dogovora, izmjena Vlada, uvjeravanja i dokazivanja, došli se do toga da lovci više nemaju nikakav financijski izdatak za policu osiguranja za štetu koju divljač počini u prometu.

Tu naravno nije kraj, jer ostaju štete od divljači na poljoprivrednim kulturama i dok se traženje rješenja prebacilo i u ovu godinu, postoji obećanje ministrice Marije Vučković da je pronalaženje modela za obeštećenja štete poljoprivrednicima prioritet.

Niz aktivnosti ipak je obilježio 2020. godinu, od organiziranja posjeta Samu lova i ribolova u Budimpešti, organizacije ispita za osposobljavanje lovaca za prvi pregled odstrijeljene divljači kao i tečaj obnove znanja za prvi pregled divljači, te osposobljavanje za lovce i lovočuvare, pa do organizacije natjecanja lovnog streljaštva na županijskoj razini i to Liga natjecanje i Županjsko izlučno natjecanje u razdodlju lipanj-srpanj. Ne treba zaboraviti niti održan IPO za goniče i ptičare, Liga natjecanje u Lovno kinološkom kupu u radu pasa glasnog gona u gateru na divlju svinju i Lovno kinološki kup "Sveti Hubert. Nažalost do državnog natjecanja nije došlo, kao što je otkazana svetkovina zaštitnika lovaca Sv. Huberta koje je u 2020. godini trebalo biti održano u Katedrali uzvišenja Svetog Križa u Sisku kao i tradicionalni Božični lov.

”I kada se je naveliko počelo pričati o pronalasku cjepiva što nam je davalo veliku nadu da će nam iduća godina biti bolja i plodonosnija, na žalost svih nas, katastrofalni potres ostavio je nesagledive posljedice na području naše Županije.

Odgovor na pitanje koliko dugo će trajati obnova zasigurno nema nitko, ali zahvaljujući velikim srcima malih ljudi pomoć nastradalima stizala je sa svih strana.”.. završio je izvješće Vlado Kireta.

Uslijedila su izvješća tijela saveza, program i plan rada za 2022. koja su usvojena jednoglasno.

Kao zadnja točka dnevnog reda došle su na red i informacije oko aktivnosti i podjele donacija sza obnovu lovačkih domova stradalih u katastrofalnom potresu prikupljene , a koja se odnose na sredstva prikupljena na izdvojenom računu HLS-a. Naravno oni koji su najviše bili pogođeni ovim potresom nisu dobili koliko bi bilo realno u odnosu na druge, ali upravo takvi objekti , misli se prvenstveno na LU ”Hrvatski dragovoljac ” iz Gline koji je potpuno stradao u potresu, i nosi oznaku za rušenje, obnavljati iz Programa državne obnove, što bi bez obzira na administrativnu sporost trebalo zaokružiti njihove potrebe.

Na kraju je donesena odluka da se pristupi kupovini vlastititog objekta Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, za što se već osigurana i rezervirana znatna sredstva.

Boris Savić

FOTOGALERIJA


Ispis   E-mail