Hrvatski lovački savez donirao milijun kuna pomoći stradalim članicama u potresu

Sisak-Hrvatski lovački savez, kao što je i najavljeno, održao je sjednicu Izvršnog odbora Saveza u Sisku , kao centru Sisačko-moslavačke županije, sa jednom točkom dnevnog reda, a to je podjela sakupljenih sredstava za potresom stradale članice.

Odaziv na ovu sjednicu Izvršnog odbora bio je potpun, tako da su se u u sisačkom hotelu Panonija okupili svi članovi IO na čelu sa predsjednikom saveza Đurom Dečakom.

 

Uvodnu riječ sastanka koje su prethodile i izjave za brojne medije, održao je kao domaćin Vlado Kireta predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, koji je dao izvještaj o stanju na terenu nekoliko mjeseci nakon razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju i oštetio uz ogroman broj objekata i više lovačkih kuća na području županije.

Na upit novinara primjetio je da i divljači nakon potresa ima daleko manje nego inače.

Nastavak je preuzeo Đuro Dečak, uz pozdrave i pohvale na organizaciji domaćinima, ponovio da današnji sastanak Izvršnog odbora ima jednu jedinu točku, podjelu sakupljenih sredstava članicama koje su prijavile štetu nakon razaranja.

Iako najveći dio oštećenih objekta lovačkih udruga nema svu potrebnu dokumentaciju, svi će dobiti dio sredstava, dok LU ”Hrvatski dragovoljac" iz Novog Sela Glinskog i ”Vepar” iz Dužice, kao udruge koje su prikupile svu potrebnu dokumentaciju, ulaze i u Program državno financirane obnove.

Gorući a i problem koji se jednostavno nametnuo kao vodeći je i rješavanje prostra Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, koji je također oštećen do te mjere da je u njemu nemoguć daljni rad. Budući da je ionako prostor bio u posudbi od strane županije, Lovački savez Sisačko-moslavačke županije donijeo je i odluku o kupovini vlastitog prostora, koji je Hrvatski lovački savez u potpunosti podržao.

Nakon kraće rasprave pred Izvršni odbor je stavljen i konačni prijedlog, tako da je od 1.020.000,00 kuna koji su prikupljeni tijekom ove akcije predloženo da se 100.000,00 kuna dodjeli LD ”Jelen” Stankovac, 50.000,00 kuna LD ”Naretak ”Hrvatska Kostajnica, 70.000,00 kuna LD ”Srna” Gora, 60.000,00 kuna LD ”Kuna” Sela, 100.000,00 kuna LU ”Vepar” Dužica, 40.000,00 kuna LU ”Fazan” Petrinja, 100.000,00 kuna LU ”Hrvatski dragovoljac” iz Novog Sela Glinskog te 500.000,00 kuna Lovačkom savezu Sisačko-moslavačke županije za kupovinu vlastitog prostora.

Prijedlog je jednoglasnog usvojen i cilj ovog sastanka je tim činom i obavljen . Nakon usvajanja podjele donacija, Đuro Dečak se je pod točkom razno opet naglasio nemogućnost bilo kakvog dogovora sa nadležnim ministarstvima po pitanju statusa divljači i odgovornosti za štete . Bez obzira na načelne dogovore sa direktnim predstavnicima vlasti, svaki dogovor nestaje prilikom moguće realizacije i to opet stavlja Hravtsku na samo začelje u Evropskoj uniji zajedno Rumunjskom po pitanju usvajanja evropskih standarda prilikom osiguranja imovine i statusa divljači i lovaca. U raspravi se također dotaknulo i pitanje statusa privatnih ustanova za osposobljavanje lovaca koje bez jasnih kriterija stvaraju hiper produkciju loše obrazovanih mladih lovaca.

Nakon prvog radnog dijela sastanka domaćini su organizirali obilazak oštećenih i uništenih objekata na području poharanom potresom. Nakon vožnje Siskom , gdje se moglo odmah vidjeti razmjeri opće štete, te razgledavanja potencijalnih objekata s čijom kupovinom bi se riješio problem Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, uslijedio je odlazak u Petrinju i posjet oštećenom lovačkom domu LU ”Fazan” Petrinja.

Katastrofična slika sada već djelomično raščišćene Petrinje, većini će ostati zauvijek u sjećanju. Vožnja do Gline i Novog Sela Glinskog i opet posjet objektu koji se našao u samom centru ovog potresa LU ”Hrvatski dragovoljac” i pretrpio nepovratna oštećenja, tako da čeka rušenje.

Nakon povratka u Sisak održan je i radni sastanak kojem je nazočio i general Tomo Medved potpredsjednik vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i načelnik stožera za obnovu Banovine, koji zadnjih gotovo pola godine svakodnevno boravi na Banovini i ima potpuni presjek situacije. Još jedanput se naglasila ivrsna suradnja lovaca i lovačkih organizacija sa državnim strukturama.

Tekst i foto: Boris Savić

FOTOGALERIJA


Ispis   E-mail