Prigonski lov u LU ”Posavina” Sunja

Sunja-Tijekom svih ovih godina koliko predstavljamo lovačke udruge u Sisačko-moslavačkoj županiji, dogodilo se da jedna velika i za kraj u kojem djeluje, vrlo važna udruga jednostavno nije došla na red.

Radi se lovačkoj udruzi ”Posavina” iz Sunje, koja zatajno već niz godina bez prekida djeluje o ovom dijelu Posavine. Kako smo saznali od predsjednika udruge Ive Bijelića, udruga je osnovana još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i danas upravlja sa jednim od najvećih lovišta u Sisačko-moslavačkoj županiji III/120 Sunja površine 10944 hektara. U lovno gospodarskoj osnovi je sve što obitava u ovom dijelu Hrvatske, s težištem kao i većina udruga posljednih godina, na crnoj divljači.

Udruga trenutno okuplja 120 članova od kojih je 108 matičnih, mahom domaćeg stanovništa, što i ne čudi budući da su članovi udruge činili i jednu od okosnica odbrane Sunje, na što podsjeća i spomen ploča u lovačkom domu znak sjećanja na poginule članove tijekom 91. i 95. godine.

Lov u koji smo pozvani, osim Vlade Kirete predsjednika LSSMŽ i mene nije pozvan nitko drugi od vanjskih gostiju. Svejedno, prilikom upisa ispoštovana su sva propisana pravila vezana uz Coronu, mjerenje temperature, popunjavanje obrazca s osobnim podacima uz potpisanu izjavu o zdravstvenom stanju.

Inače, rad u udruzi je organiziran po grupama budući da ovakvo veliko lovište nije moguće voditi na drugi način.

Jutarnje okupljanje, lovaca nešto više od 30 i dopredsjednik udruge Vlado Kretić pozdravlja sve prisutne i uz želju za uspješnim lovom prepušta riječ lovniku Zlatku Jankoviću. Za lov je previđen velik dio lovišta u dužini 4-5 kilometara uz rijeku Sunju, koji na drugoj strani zatvara selo Žreme. Velik, gust, djelomično poplavljen dio lovišta koji ima sve od gustiša do visoke šume. Iako smo dobar dio puta prešli vozilima po nasipu , ostalo je još gotovo 3 kilometra do mjesta gdje je predviđen naš štant.

Lagano poplavljena prosjeka , na kojoj se tijekom 3 sata koliko je trajao lov događalo svašta, i dugi povratak do prijevoza i put do lijepog lovačkog doma sa okučnicom koje se ne bi posramilo i dobro uređeno i njegovano domaćinstvo.

Lov je potvrđen, Ivo Bijelić se zahvalio svim lovcima na današnje učešću u lovu, a lovnik Janković uručio graničice uspješnim strijelcima.

Boris Savić

FOTO GALERIJA


Ispis   E-mail