Božićni lov u Lonjskom polju

Lonjsko polje, Mužilovčica-Tradicionalni božićni lov koji već niz godina organizira Lovački savez sisačko-moslavačke županije, nakon dvije godine opet je uspješno organiziran i održan.

Najavljene i dosta nedefinirane mjere u ”odbrani” protiv Covida, ptičja gripa i niz drugih otežavajućih okolnosti ipak nisu dovele u pitanje održavanje ovog skupa s kojim lovci ujedno ispraćaju i staru godinu, koja ruku na srce, neće nedostajati baš nikome.

Ovogodišnji domaćin je bila lovačka udruga ”Lonjsko polje” Mužilovčica , bogato lijepo lovište površine 7000 hektara , koje godinama uspješno vodi predsjednik Željko Strmić, a koje se također bori sa dva problema, Parkom prirode Lonjsko polje i čestim poplavama većeg dijela lovišta, naravno gotovo uvijek na samom vrhuncu sezone.

Svejedno, ove godine, lijep odaziv predstavnika većine lovačkih udruga Sisačko-moslavačke županije, te tradicionalnih prijateljskih društava i udruga.

Nakon jutarnjeg popisa, mjerenja teperature i evidencije svih pristiglih gostiju, u maniri pravog domaćina poslužen je lovački doručak.

Lovački rog koji je označio početak lovnog dana i okupljanje te postrojavanje lovaca nakon dobrodošlice predstavnika domaćina, preuzima Vlado Kireta predsjednik LS SMŽ, koji se u kratkom obraćanju prisutnima još jedanput osvrnuo na niz nesretnih događaja koji su od zadnjeg ovakvog lova pogodili našu županiju, naravno to je prije svega katastrofalni potres koji je pored pustošenja gradova i naselja, veliku štetu napravio i većem broju lovačkih udruga.

Na kraju obraćanja još jednanput je svim okupljenima zaželio sretne i blagoslovljene božićne praznike i novu 2022. godinu.

Uslijedio je dogovor oko lova u kojem se uvijek love i fazani i sitna divljač, te organizira prigonski lov na divlje svinje i štetočine. Zanimljivo svake godine se sve više lovaca prijavljuje na lov na fazane, pa se za ovaj lov ove godine odlučilo gotovo 20 lovaca. Veći dio su ipak lovci koji su se odlučili na lov na divlje svinje. Ovaj put je priroda opet pokazala zube, jer je dio koji je bio predviđen za lov crne divljači poplavljen i uslijedio je odlazak u pričuvni dio lovišta.

I ovdje se domaćin iskazao, organiziravši prijevoz trakotorom za sve lovce koji nemaju terenska vozila.

Sve skupa traje nešto više od dva sata, pored sjeverca vrijeme nas je poslužilo tako da je i opći dojam ostao na zavidnoj razini.

Lovačka grupa na fazane , ovaj put je popunila štreku, budući da je poplava učinila svoje , divljih svinja ovaj put nije bilo. Ipak lov je i ovdje potvrđen.

Još jedno postrojavanje, zahvala na uzornoj organizaciji i disciplini, još jedna zajednička fotografija i službeni dio lova je završen.

Uslijedila je lovačka fešta, koja je mnogima i bila pravi razlog dolaska, uz druženje sa prijateljima i poznanicima od kojih neke nismo vidjeli pune dvije godine.

Lovački ručak, tamburaši i vesela lovačka zabava do noćnih sati, kao podsjećanje na prošla vremena i u nadi da će se sve skupa opet ponoviti u nekoj drugoj udruzi na isti datum sa istim učesnicima.

Boris Savić

FOTOGALERIJA


Ispis   E-mail