Predblagdanski lov u LU ” Fazan” Petrinja

Petrinja- Posjetili smo LU ”Fazan” Petrinja nedavno, prigodom Sv. Huberta, ali poziv za Božićni, predblagdanski lov je nešto što se jednostavno ne propušta.

Scenarij samog događaja je već dobro poznat. Jutarnje okupljanje lovaca, ovaj put sa vrlo malo gostiju, jer  je ovaj lov prvenstveno namjenjen domaćim lovcima. Topli čaj i lagana zakuska i brzo slijedi lovačko postrojavanje.

Pozdrav okupljenim lovcima i čestitku za nadolazeće blagdane uputio je Mato Žitković, predsjednik udruge i prepuštajući riječ , lovniku Nikoli Sukaliću, zaželio svim prisutnima dobru kob.

Saznajem i današnju lokaciju. Lovit će se Kotar šuma i to dio koji je zadnji put lovljen upravo za Sv. Huberta. Naglasak je i ovaj put na osobnu sigurnost, prvenstveno zbog  i dalje prisutnih minskih polja, kojim ova lokacija nažalost obiluje.

Lijep,  sunčan iako hladan dan, vožnja kroz Kotor šumu i vide se promjene u raščišćavanju ovog  petrinjskog arboretuma u samo mjesec i pol dana.

 

Duža vožnja kroz šumu, dolazimo do kraja ceste i brza podjela u tri grupe. Sve teće kao podmazano. Mene vodi pomoćnik lovnika Tomo Stanić i ostavlja na mjestu koje obećava na prvi pogled i lov počinje. Ono, na što sam već navikao u ovoj udruzi to je napetost i navala adrenalina zbog koje i odlazimo u lov, a koja ovdje traje koliko i sam lov. Konstantna povremena pucnjava i svih smjerova, jasno pokazuje aktivnost divljači i lovaca.

Lov traje taman koliko treba, oko dva sata, prigon izlazi van, kratki povratak i već se naziru prvi rezultati. I opet je tu neumorni voditelj LGO, Josip Dolenac, sa punim traktorom, obilazi štantove i sakuplja odstreljenu divljač. Taman završavamo sa lovačkim gablecom uz vatru i izvrsnim kuhanim vinom, i šterka je već posložena.

Ne volim pričati o odstrijeljenoj divljači u brojkama, ali prvi red je uveliko odskakao od uobićajene štreke, mahom lijepi veprovi uz nekoliko , bar na prvi pogled, trofejno vrlo vrijednih.

Počast divljači, trofejne grančice, i slijedi povratak u lovačku kuću. Kako i običaji nalažu strijelci obrađuju divljač, ostali pomažu, i čeka se završetak lova. Muzika  je već tu , lovačka juha i kobasice sa zeljem, i prekrasan lov se završio. Na kraju ipak moram istaknuti činjenicu, da je ova udruga već godinama u samom, ako ne i na vrhu udruga po kvaliteti  organizacije lovova na crnu divljač, prvenstveno zbog vrlo discipliniranog pristupa lovu , i na kraju konačnog rezulata koji je uvijek itekako vidljiv.(Boris Savić)

 

 


Ispis   E-mail