Božićni lov u LD ”Srna ” Gora 16.12.2017. godine

Petrinja, Gora-Tradicionalni božićni lov koji već niz godina organizira Lovački savez Sisačko-moslavačke županije, ovaj put je održan 16.12.2017. godine, u lovištu LD ”Srna” Gora.

Vremenske neprilike koje su počele već dan ranije obilnom kišom, pa mokrim snijegom, a koji je dodatno otežao već razmočene i dijelom potopljene prometnice u samom lovištu, nisu utjecale na odaziv za ovaj lov.

Prije jutarnjeg postrojavanja na popisu je stala brojka na 110 lovaca, mahom gostiju iz lovačkih udruga iz županije, društava prijatelja , te nadležnih ministarstava.

Ispred lijepog , novog objekta, božićni lov je počeo uz rogiste Lovačkog saveza SMŽ, te doručkom za sve goste uz prigodne poklone, dok su se domaćini mahom bavili organizacijom današnjeg lova.

Pridošlim lovicima se u znak tople dobrodošlice obratio Vlado Kireta predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, kojem je ovo matična udruga.

 

U kratkim crtama je najavio današnji lov i prepustio riječ Božidaru Babiću, predsjedniku udruge te Štefi Radanoviću , lovniku Udruge. Kao i svake godine, pridošli lovci su mogli birati između lova na divlje svinje i sitnu divljač.

Naravno, najveći broj se odlučio za lov na crnu divljač a tako su i formirane grupe.

Na samo ulasku u lovno područje, veliko topljenje snijega i obilne kiše su poplavile dijelove prometnica i već to je najavljivalo teži i naporniji lov.

Za današnji lov, domaćini su odredili pokazni dio lovišta koje ima ukupnu površinu gotovo 8000 hektara, nažalost još uvijek dobrim dijelom minsko sumnjivih i miniranih površina.

Zatvoren je velik dio površine, dijelom na samoj šumskoj cesti, i dijelom u staroj rijetkoj šumi.

Nakon gotovo tri sata, lov završava, i uz povratak slijedi i prebrojavanje odstrijeljene divljači. Lov je potvrđen i to je najvažnije , bez ikakvih nepredviđenih događaja.

Uslijedio je povratak u lovačku kuću, i dok se čekalo na odstrijeljenu crnu divljač, fazanska štreka je već bila spremna. Prilično brzo, prije mraka, izvučena je i  ostala divljač, tako da se u sam smiraj dana, Vlado Kireta još jednom

 zahvalio svim prisutnim lovcima na primjerenom redu i lovačkoj disciplini, uručio sretnim strijelcima trofejne grančice i završio radni dio lova. Uslijedilo je druženje do kasnih sati uz prigodnu muziku i lovačke delicije.(Boris Savić)

 


Ispis   E-mail