Otvorenje lova na fazane LU ”Fazan” Kutina, 12.11.2017.

Kutina-Otvorenjem lova na fazane, zeca i grabežljivce koji je održan 12. studenog, i lovci LU ”Fazan” Kutina, su i službeno počeli ovaj dio lovačke sezone.

Iako je dan ranije bila proslava Martinja, gotovi svi gosti koji su ranije potvrdili svoj dolazak , okupili su se na jutarnjem postrojavanju ispred lovačke kuće .

Lovačka kuća je inače dio manjeg kompleksa građevina zvana Betlehem, gdje uz lovce , svoje prostorije imalu lokalni izviđači i radio-amateri.

Dočekuju nas predsjednik uduge Milan Petravić i novi lovnik Ivica Gršić, koji je od ove godine preuzeo ovu odgovornu dužnost. Među prisutnima je i Vlado Kireta , predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije.

Jutarnji pozdrav ,dogovor oko danjašnjeg lova i saznajemo današnju lovnu lokaciju.

LU ”Fazan” Kutina, kao i sve ostale lovačke udruge koje su naslonjene na gradske i seoske urbane površine, prije svega vode računa o sigurnosti lova, te se sa naglaskom na veliki oprez prilikom pucanja jer je ovaj dio lovišta sa tri strane omeđen naseljima, presječen po pola sa željezničkom prugom i na četvrtoj strani zatvoren auto cestom.

Poprilično veliko područje, ali fizički zatvoreno i gotovo izolirano.

Kolona dolazi u selo Batina, lovci se parkiraju pored društvenog doma i počinju zadnje pripreme.

Iznenadio me velik broj pasa, koji je na ovaj broj lovaca više nego dovoljan. Formiranje lovne ”linije” i svi polako odmičemo od kuća, naravno sa praznim puškama na ramenu.

Već nekoliko stotina metara od zadnjih kuća i psi počinju markirati i dizati fazane. Sporadični pucnjevi, ne prate aktivnost pasa i divljači, no domaćini znaju kako uskladiti današnji ritam lova. Sat i pol lova, već imamo i prve odstrijele, i dolazimo na mjesto, gdje ova udruga uvijek priređuje , drugdje već pomalo zaboravljeni lovački gablec uz vatru, u samom lovištu. Sat vremena brzo prolazi, podjela u dvije grupe i svaka ovaj put obuhvača rubne dijelove lovišta u povratku.

Divljači ima dovoljno, i što iznenađuje, priličan broj zdrave srneće divljaći. U razgovoru sa domaćinom kažu da nisu osjetili svugdje prisutni pad populacije srneće divljaći. Pojavljuje se i zec koji upotpunjuje današnji odstrijel. Na povratku, nekoliko stotina metara od naselja, primjećujem i trag košute , te saznajem da od ove godine imaju u lgo i jelensku divljač.

Nakon 4 sata, lov završava, kratka vožnja do lovačke kuće, počast divljači i uspješnom lovu. Pohvala dobroj organizaciji i slijedi poziv na lov na divlje svinje , slijedeću nedjelju.  (Boris Savić)

 


Ispis   E-mail