Božićni lov u LU ”Jelen” Divuša 21.12.2019.

Dvor, Divuša- Tradicionalni Božićni lov, koji se već niz godina organizira u Sisačko-moslavačkoj županiji, ove godine je održan, naravno u organizaciji Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije u lovištu lovačkog društva ”Jelen” Divuša. Samo da podsjetimo, radi se o udruzi koja gospodari sa možda najvećim lovištem u Sisačko.moslavačkoj županiji, a koje se sastoji od dva lovišta Divuša i Majdan II , ukupne površine oko 20 000 hektara.

 

Okupljanje u jutarnjim satima i već na samom ulasku u Divušu, lovci usmjeravaju goste na organizirana ”parkirališta” smanjujući neizbježnu gužvu koja se napravila u dvorištu lovačke kuće domaćima.

Pozdrav sa poznatim licima, potvrda unaprijed najavljenog dolaska, i uslijedio je doručak kao uvod u ovaj posebni lovni dan.

Do pozdravne riječi, saznajem da se ovom ovu odazvalo gotovo stotinu lovaca.

Rogisti Lovačkog saveza Smž pozvali su na postrojavanje te pozdravnu i uvodnu riječ Vlade Kirete, predsjednika Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, koji je sa Ivicom Pučkom dopredsjenikom LS SMŽ, pozvao pored riječi dobrodošlice na obveznu disciplinu i ozbiljnost u lovu. Riječ je preuzeo predstavnik domaćina, Nikola Mlađenović, predsjednik LD ”Jelen” Divuša, upoznavši okupljene lovce sa današnjim lovom uz detaljna uputstva i kartu lovnog dijela lovišta.

Za lov na divlje svinje odlučilo se 65 lovaca , na fazansku i sitnu divljač 15 lovaca, dok je domaćin organizirao prigon, u kojem se našao i poneki gost , koji je odprije upoznat sa terenom.

Rogisti su označili završetak službenog dijela, i početak lova. Dio lovišta koji je određen za današnji lov na divlje svinje, nalazi se u neposrednoj blizini nekadašnje kasarne bivše JNA, Čerkezovac, danas poznate kao potencijalno odlagalište nuklearnog otpada.

Poduža vožnja preko Dvora i nekoliko kolimetara od graničnog prijelaza dolazimo u obećavajući dio lovišta, koji prema riječima domaćina , još nije lovljen ove sezone.

Štant je postavljen na šumskim prometnicama, tako da je i ovo išlo bez previše napora i problema. Sam lov koji je trajao 2 sata potvrđen je sa uspjehom, uz odstrijel i jednog obečavajućeg vepra.

Nakon povratka , brzo je poslagana i lijepa štreka koja je potvrdila i uspješan lov sitne divljači. Uslijedio je i službeni završetak Božićnog lova, kojeg je zatvorio Vlado Kireta, poželjevši svim okupljenim lovcima i njihovim obiteljina balogoslovljene Božićne blagdane te novu 2020. godinu. Podjela graničica sretnim strijelcima i neslužbeni dio je nastavljen u mjesnom domu uz prigodni ručak.

Boris Savić

FOTOGALERIJA


Ispis   E-mail