Martinjski lov u LU ”Fazan” Petrinja

Petrinja- Lu”Fazan” Petrinja i u ovo sezonu prigonskih lovova ulazi krajnje ozbiljno.

Nakon uspješnih otvaranja sezone, lova u prigodi blagdana Sv. Huberta, ”Fazan” Petrinja održao je i tradicionalni lov na Martinje.

Iako je prethodni dan, također održan lov na divlje svinje prigonom, rezultat je bio više nego dobar-odstreljeno je dvadesetak komadabdivljih svinja, odaziv lovaca dan kasnije je bio je i više nego velik.

Na zbornom mjestu brojka je stala na 86 prisutnih lovaca, uključujući goste, sa 30-tak pasa.

Lov je otvorio predsjenik udruge Josip Dolenac , zaželjevši svim prisutnim sigurnu ruku i uspješan lov . Dalje je preuzeo lovnik Ivan Palaić, koji je najavio u kojem će se dijelu lovišta odvijati današnji lov. Za ovu prigodu određeno je samo središte Kotar šume.

Prekrasan sunčan dan, neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, također je obećavalo ugodan lovni dan.

Ponešto je uvjete lova izmjenio jaki južni vjetar koji je puhao cijeli dan, tako da je divljač već u prvom prigonu izmakla pored štandtova. Uslijedio je lijepi, danas pomalo zaboravljen običaj lovačke vatre, gablec, kraći odmor i pada odluka za još jednim prigonom.

Slijedi vožnja po Kotar šumi, koja je ove godine puna aktivnosti, novih puteva, sjeće drva i stalnog razminiravanja minski sumnjivih područja, tako da pretpostavljam da se ovih dana divljač ipak malo povukla na rubna područja gdje tijekom dana ima više mira.

Novi putevi otkrivaju svu ljepotu ove šume nadomak Siska i Petrinje, a i njenu raznolikost. Štant se razvukao dobrim dijelom po strimi koje se ne bi posramio ni Papuk.

I opet vjetar, nekoliko pucnjeva potvrđuje aktivnost pasa i uskoro lov završava.

Po običaju ove udruge počast divljači se daje u lovištu uz predaju grančica sretnim strijelcima. Uslijedio je povratak u lovačku kuću, obrada divljači, te ručak nakon kojeg je održan i veseli dio lova. Naime održano je krštenje mošta u vino i to Rajnskog rizlinga OPG-a Zvonka Beloševića po svim pravilima običaja, do kasno u noć.

Boris Savić

2018petrinja martinjeds 31

::::::::FOTOGALERIJA::::


Ispis   E-mail