Lov na fazane u LU ”Prepelica” Mahovo

Sisak,Mahovo-Lovačka udruga, koja u zadnje vrijeme sve više postaje tema lovačkih razgovora lovaca Sisačko-moslavačke županije, je svakako LU ” Prepelica” Mahovo. Tim više je sa zadovoljstvom primljen i poziv na otvorenje lova na fazane , koji je održan zadnju subotu u kolovozu.

Kraća vožnja od Siska, oko 15 kilometra , kroz potpuno obrađena polja, cestom koja podsjeća na slavonske, potpuno ravna i kao da nema kraja, i dolazimo  do lovačke kuće LU” Prepelica ” Mahovo.

Opušteni doček, piće dobrodošlice , topli doručak, dosta poznatih lica , između kojih je neizbježni i svugdje dobrodošli predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, Vlado Kireta u razgovoru sa Goranom Harambašićem, višim lovnim inspektorom a koji je danas u drugoj ulozi, onoj ugodnijoj, rado viđenog gosta.

U kratkom razgovoru Ivicom Vrkljanom , dopredsjednikom udruge  prije polaska u lovište, saznajemo i one osnovne podatke o udruzi.

LU” Prepelica ” Mahovo je jedna od mlađih udruga u Sisačko-moslavačkoj županiji, osnovana 1991. godine, nakon raspada ”Srne ” Martinska Ves. Udruga gospodari sa 5875 hektara izuzetno kvalitetnog, pretežno poljskog lovišta, koje od ove godine, uz sitnu ,crnu i srneću divljač, gospodari i sa jelenom koji je do sada bio samo u prolazu.

Društvo broji 50 matičnih i 10-ak pridruženih članova, dok o udruzi skrbe , uz Ivicu Vrkljana, Mario Šarec predsjednik udruge,  Josip Bogdanić tajnik ,te lovnici Hrvoje Crneković i Danijel Matijević. U sklopu nove lovačke kuće u vlasništvu udruge je planirana i hladnjača i , koja se nalazi u početnoj fazi izgradnje.

Lov je otvorio dopredsjednik Ivica Vrkljan, te uz asistenciju lovnika Hrvoja Crnekovića, podijelio dvadesetak lovaca u dvije grupe.

Duža vožnja Gornjom Posavinom, dolazak na mjesto lova i polako postaje jasno zašto je poljski lov u ovom lovištu toliko drukčiji od većine drugih. Nepregledne table poljoprivrednih kultura ispresjecane plitkim kanalim,bez amorfe, trnja i inače svugdje prisutnog posavskog blata, daju ovom lovu i onaj pomalo elitistički ”štih ” sličnih lovova po Evropi.

Nije slučajno da je već treću godinu LU”Prepelica”  domaćin izlučnih natjecanja za državano prvenstvo.

Sve se odvija vrlo opušteno, dovoljno izvrsnih pasa, dozvoljava takav tijek lova, uz gotovo garantirani rezultat.

Sve skupa traje nekoliko sati, povratak u lovačku kuću, počast divljači i još jedan prekrasan lovački dan je završen, prvenstveno zahvaljujući odličnoj organizaciji domaćina, izuzetnom lovištu i europskom, ali nepretencionznom pristupu poljskom lovu.

Lov je zatvorio predsjednik udruge Mario Šarec, dok se  Vlado Kireta zahvalio na pruženim uvjetima pripremama za Državno prvenstvo.(Boris Savić)

:::::FOTOGALERIJA::::::