80. godina LD ”Srna” Gora

Prigodnom skupštinom, održanoj u zadnju subotu rujna, članovi LD "Srna Gora " obilježili su punih 80. godina postojanja društva.


Nakon intoniranja državne himne i minute šutnje za preminule lovce, predsjednik društva Božidar Babić se osvrnuo na proteklo razdoblje društva koje je osnovano davne 1938. godine. Društvo se održalo i nakon 2 svjetskog rata, a početkom 80. ih godina prošlog stoljeća kupuje zemljište na kojem se i sada nalazi lovačka kuća. Društvo danas broji člana 93 koji gospodare sa 7883 hektara lovišta u kojem ima svega osim jelenske divljači.
.." Tijekom domovinskog rata, veliki dio lovišta bio je okupiran. Uništen je lovački dom, a s njim i veliki dio dokumentacije, tako da je teško doći do podataka iz prijeratnih dana. Divljač je isto tako devastirana. Članovi LD „Srna" Gora su naravno dali svoj doprinos obrani i oslobođenju okupiranog teritorija, odnosno svojih domova.

Nakon oslobođenja, društvo je nastavilo sa svojim radom i zakupilo je zajedničko otvoreno lovište broj 34 Gora, a koje je kasnije dobilo novi, odnosno sadašnji naziv zajedničko otvoreno lovište broj III/128 Gora. Izrađeni su novi lovnogospodarski i lovnotehnički objekti, kako bi se prihranom, prehranom, čuvanjem, a i selekcijskim odstrjelom, povećao fond zdrave i otporne divljači. Prije 2 godine, odnosno 2016. je potpisan novi ugovor o zakupu lovišta do 2026. godine.
U prvo vrijeme sjednice Izvršnog odbora su se održavale na raznim lokacijama u gradu Petrinji, da bi na temeljima, koji su jedino ostali nakon rata, započela izgradnja novog doma. Novi lovački dom je sredstvima članova i uz pomoć Grada Petrinje završen i kako možete vidjeti vrlo je lijep i funkcionalan i uklapa se u ovaj prekrasan okoliš." podsjetio je Božidar Babić .
"Još jedna posljedica domovinskog rata u našem lovištu su minska polja i minski sumnjiva područja, kojih ima dosta, a možete ih vidjeti na karti gdje su označena crvenom bojom. Dio po dio se razminiravao, ali ih još uvijek ima.
Nakon izgradnje novog lovačkog doma, izgrađena je streljana za glinene golubove, opremljena je hladnjača za čuvanje divljačine, napravljen prostor za guljenje divljači, asfaltirano dvorište, dom je priključen na gradski vodovod, uložen je veliki napor za povrat zemljišta, koje smo ponovo vratili u svoje vlasništvo. Isto tako izvršena je legalizacija lovačkog doma i popratnih objekata, postavljena je ograda i ulazna kapija. Plan je da se uredi parkirališni prostor, obnovi drvena kružna nadstrešnicu uz dom, te obnovi streljana za glinene golubove."..
Na kraju službenog dijela svečane skupštine uručena su i odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza, priznanja za iskazanu aktivnost, nesebično zalaganje i doprinos stvaranju i razvoju društva, te priznanja za nerekidnih 50 godina rada u društvu.
Na kraju svečanog dijela sjednice predsjednik LS SMŽ Vlado Kireta i sam član ove udruge, uručio je predsjedniku društva Plaketu HLS-a za 80. godina postojanja a ispred Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije prigodne poklone.

Boris Savić

 

2018srnagora-1

 

2018srnagora-19

 

2018srnagora-35


Ispis   E-mail