Održana redovna skupština Lovačkog saveza Sisačo-moslavačke županije

Kutina-Redovna godišnja skupština Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije održana je 25.05.2019. godine u Kutini.

Uz predstavnike većine lovačkih udruga sa područja županije, skupštini je prisustvovao i niz značajnih gostiju.

Nakon izbora radnih tijela potrebnih za rad skupštine, usliedile su pozdravne riječi te obraćanje gostiju. Uzvanicima se prvi obratio Ivica Budor , tajnik HLS-a koji je uz pozdravnu riječ skrenuo težište na nekoliko važnih stvari koje

ove godine HLS namjerava konačno definirati i riješiti u korist lovaca i lovačkih udruga od problema sa učestalim izvanrednim liječničkim pregledima do konačnog modela rješavanja šteta od divljači u prometu i šteta na poljoprivrednim usjevima. Prisutnima se obratio i Zlatko Babić gradonačelnik Kutine, koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo Kutina domaćin ovogodišnjeg najvažnijeg skupa lovaca ove županije.

Uslijedilo je obraćanje Luke Pešuta, načelnika Policijske uprave Sisačko-moslavačke županije, koji je naglasio izvrsnu suradnju sa lovačkim udrugama u emigrantskoj krizi koja sve više poprima razmjere nacionalnog problema.

Nakon uvodnog dijela verifikacijska komisija potvrdila je prisustvo 64 od ukupno 90 zastupnika i skupština je i službeno započela s radom

Nakon usvajanja poslovnika i dnevnog reda uslijedilo je izvješće predsjednika saveza Vlade Kirete koji je izvjestio skupštinu o aktivnostima i obavljenim radnjama u protekloj godini.

” Početkom godine naša aktivnost bila je usmjerana na sprovođenje aktivnosti za osiguranje od odgovornosti za nalet vozila na divljač. Dana 15.ožujka prošle godine prosljeđena Vam je obavijest HLS kojom ste izvješteni da su u tijeku finalni pregovori između Hrvatskog lovačkog saveza, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o kolektivnom osiguranju lovačkih udruga u slučaju štete od naleta na divljač u prometnicama, te se lovoovlaštenicima daje naputak da u narednih 10-tak dana ne ugovaraju police za osiguranje za nalet vozila na divljač. Ova neugodna situacija je uspješno rješena krajem prošle godine.

Povjerenstva Izvršnog odbora intenzivno su radila na unapređenju i razvoju lovstva.

Povjerenstvo za lovno streljaštvo pod vodstvom gosp. Nikole Mlađenovića u proteklom razdoblju organiziralo je natjecanja na županijskom nivou i to: Liga natjecanje i Županijsko izlučno natjecanje, te odlazak na Državno natjecanje HLS-a. Naši predstavnici na Državnom natjecanju su bili: Siniša Balašković, Marinko Božurić, Krešimir Augustinović, Marijan Augustinović, Marko Hegol i Velimir Trdina.

Liga natjecanje i Županijsko izlučno natjecanje održano je na streljani LU "Lane" Bučica.

Povjerenstvo za lovnu kinologiju na čelu sa gosp. Marijanom Brajdićem u proteklom razdoblju organiziralo je IPO za goniče i ptičare u lovištima LD "Stari gaj" Sisak, LD "Staza" Staza i LU "Posavina" Sunja, na kojima je ukupno pristupilo 38 pasa. Suci ovih ispita bili su gospoda Marijan Brajdić i Stjepan Kenig.

Liga natjecanje u Lovno kinološkom kupu u radu pasa glasnog gona u gateru na divlju svinju i Lovno kinološki kup "Sveti Hubert" održani su u lovištima LU "Posavina" Sunja i LU "Fazan" Petrinja, a LKK na prirodnu prepelicu sa odstrelom u lovištu LD "Staza" Staza. Naši predstavnici na državnim utakmicama za LKK "Sveti Hubert" su bili: Davor Vugić, Siniša Birek i moja malenkost, a za LKK u radu pasa glasnog gona u gateru na divlju svinju, predstavljali su nas: Jure Anđelić i Vedran Brkić. Državno prvenstvo HLS-a održano je u Garčinu od 05.-06. listopada 2018. godine.

Nadalje, Zbor Rogista našeg Saveza uvjek je u prisutan na našim događanjima, u protekloj godini organiziran je posjet Sajmu lova u Salzburgu i Novom Sadu, a uspješno je organiziran i tradicionalni Božićni lov, ovog puta u lovištu LU ”Kuna” Maja.

Nadam se i vjerujem da će se 01.07. ove godine započeti i kolektivno osiguranje odgovornosti za štetu koju divljač počini na poljoprivrednim kulturama kako je najavljeno i čime ste upoznati objavom u Lovačkom vjesniku 5/2019, te će u budućem razdoblju taj teret snositi državni proračun.

Zahvaljujem svima koji ste se odazivali i svojim sudjelovanjem u aktivnostima Saveza dali doprinos na unapređenju i razvoju lovstva kako naše regije tako i naše lijepe Domovine, a Vas koji ste se nešto manje odazivali pozivam da se aktivno uključite i sudjelujete jer zajednički uvjek možemo postići više”, završio je svoj izvještaj Vlado Kireta , predsjenik LS SMŽ.

Uslijedila su rasprave i privhaćanje izvješća Nadzornog odbora, te usvajanje programa rada za 2020. godinu.

Svečani dio skupštine završio je podjelom priznanja lovcima koji su napunili 50. godina lovačkog staža, u čije ime se zahvalio Milan Ćelap, jedan od doajena lovstva ovih krajeva.

Boris Savić

FOTOGALERIJA


Ispis   E-mail