LU ”Naretak" Hrvatska Kostajnica. otvorenje lova u Svinici PDF Ispis E-mail
Autor Boris   
Četvrtak, 05 Listopad 2017 17:38

Kostajnica- I konačno je počelo. Otvorenje i sezona grupnih lovova na divlje svinje postaje sve više najvažniji lovački događaj u godini.

Poziv , sada već tradicionalno stiže iz  LU Naretak Hrvatska Kostajnica, koje je organiziralo otvorenje lova u zadnjem danu rujna. Ova udruga, jedna od najvećih u Sisačko-moslavačkoj županiji, svake  godine organizira otvorenje grupnih lovova u drugoj lovnoj grupi i ove godine je došao red na lovnu grupu “Svinica”, koja gospodari s gotovo 5000 hektara.

Subota, prognoza predviđa lijep dan, ali jutarnje temperature se već niske. U Sisku 6 stupnjeva, Sunji 3 a u Svinici na Banovini 1stupanj. Prohladno ali lijepo jutro. Okupljanje je kod nekadašnje osnovne škole, kojom trenutno upravlja lovačka udruga, i sve je kako treba biti. Gostoljubivi domaćini na čijem čelu je Milko Prpić predsjednik udruge, dopredsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije i dogradonačelnik Hrvatske Kostajnice, dočekuje svakog ponaosob uz piće dobrodošlice, čaj ili kavu, po izboru . Slijedi uobičajeni doručak i utrđivanje brojnog stanja lovaca. Iako je tek početak sezone, i lovi se u ”zelenom”, gosti su došli iz društava sa područja županije, Varaždina , Paga itd., ukupno 85 upisanih lovaca.


Uz pozdrav Milka Prpića i lovnika Josipa Slabinjca, sa lovištem i terenom te današnjim lovom prisutne lovce je upoznao grupovođa Ilija Krstanović, ujedno i član Izvršnog odbora udruge.

Izdvajanje prigona , uz napomenu da će lov ipak potrajati malo ”kraće” dva do tri sata, i štandt se polako razmješta i pokriva prilično velik dio lovišta.

Ukratko, i bez vidljive aktivnosti pasa, ništa se nije događalo. Hladno jutro koje se do podneva pretvorilo u krasan i topao jesenji dan, samo je olakašalo čekanje na štandtu .

Prvi pogonići sa smješkom izlaze na linije, štandt se povlaći natrag i većina lovaca ima u rukama vrganje koji su ove godine svugdje, a posebno na Banovini, rodili kao rijetko kada.

Okupljanje ispred lovačke kuće ovaj put bez štreke, podjela odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza zaslužnim članovima uz pomoć Ivice Pučka dopredsjednika LS SMŽ, izvrstan ručak i uobićajena veselica. Lijep uvod u sezonu koja obećava. (Boris Savić)

:::::::FOTOGALERIJA:::::::

Ažurirano: Četvrtak, 05 Listopad 2017 18:01