Povijest lovstva sisačkog kraja PDF Ispis E-mail
Autor Administrator
Četvrtak, 10 Ožujak 2011 18:13

Slobodno možemo reći da lovstvo sisačkog kraja ima dugu tradiciju i bogatu povijest. Dokumentacija govori da je prije više od 120 godina lov bio dobro organiziran i da su već tada lovci znali što je red i iskazivali posebnu pozornost čuvanju reda u lovištu.
Vidljivo je da su tada lovopazitelji imenovani od strane općinskog poglavarstva, a kao vršitelji odgovorne dužnosti birani prema svojoj neporočnosti.

Dokumenti govore o 30 godišnjem uzornom stažu lovopazitelja gospodina Filipa Kraljičkovića iz Palanjka, prema tim dokumentima gospodin Kraljičković je prvi puta imenovan lovopaziteljem 1879. godine, a fotografije gospodina Kraljičkovića i njegovih lovnih kolega i prijatelja s početka prošlog stoljeća nam govore o bogatoj tradiciji druženja i uživanja u lovu.
Lovci su se oduvijek družili oko lovačke vatre, razmjenjivali iskustva, cijenili dobar lovački trofej kojih je u sisačkom kraju oduvijek bilo.
Fotografije i dokumentaciju je iz svoje bogate zbirke ustupio pra-pra unuk gospodina Filipa Kraljičkovića, poznati sisački javni bilježnik, i sam lovac, gospodin Ivica Kraljičković

Ažurirano: Petak, 21 Prosinac 2012 16:38